Bitcoin waarde hoe wordt die bepaald?

De Bitcoin waarde is ooit begonnen op US$0,01, maar is spectaculair gestegen en door de grens gebroken van US$10.000, en lijkt zelfs voorbij US$20.000 te kunnen gaan. Maar wie of wat bepaalt nu de Bitcoin waarde? Bitcoins zijn in zekere zin gewoon een betaalmiddel, maar ze zijn ook een asset. Hier leggen we uit wat de koers van de Bitcoin doet in vergelijking met traditionele valuta, of het nog steeds een goed idee is om Bitcoins te kopen, en welke factoren een rol spelen voor de waarde van de Bitcoin.

Bitcoin euro

Bitcoins hebben een bepaalde koerswaarde, die nogal op en neer kan schommelen (ofwel volatiel is). De koerswaarde van de Bitcoin is in US-dollars. De koerswaarde wordt grotendeels bepaald net zoals bij andere assets die op de beurs worden verhandeld: door vraag en aanbod. De koers komt tot stand door te middelen tussen het hoogste bedrag wat kopers willen betalen, en het laagste bedrag waarvoor aanbieders willen verkopen. Om te weten wat de koers BTC – EUR is (Bitcoin – Euro), moet je dus omrekenen via USD. Gelukkig zijn er veel websites die dit automatisch voor je doen, zodat je meteen de goede koers ziet.

Bitcoin koers verwachting

De koers van Bitcoin is een uiterst volatiele. Hierdoor is het moeilijk om op lange termijn goede voorspellingen te doen. De volatiliteit is echter wel afgenomen in vergelijking met de begintijd van Bitcoins. De enorme waardestijgingen doen sommige sceptici vermoeden dat het om een hype gaat, en dat de luchtbel op den duur zal knappen, waarna de koers dramatisch zal zakken. Anderen denken dat dit nog maar het begin is en dat de koers nog veel hoger kan.

Bitcoin kopen

Als je in het begin van Bitcoin was ingestapt en je Bitcoins had gehouden, was je nu vermoedelijk rijk geweest. Is het te laat om nog Bitcoins te kopen, nu de koers zo ver is gestegen? Niet per se. Misschien haal je er geen extreem rendement meer mee, maar het kan best zijn dat de waarde nog wel een tijdje zal stijgen. Houdt er wel rekening mee dat, als de sceptici gelijk krijgen, de luchtbel een keertje barst. Koop dus alleen Bitcoin als je je genoeg hebt verdiept in de risico’s. Je kunt er snel rijk, maar ook snel arm mee worden.

Bepalende factoren voor de Bitcoin waarde

We weten nu dat de koers van Bitcoins wordt bepaald door vraag en aanbod. Verder is een van de doelen van Bitcoins om als betaalmiddel te dienen, dus feitelijk moet je, bij het bepalen van de waarde, transactiekosten optellen. De transactiekosten lopen echter steeds hoger op. Hier komen afgesplitste alternatieven om de hoek: Bitcoin cash en Bitcoin gold. Deze beloven betere transactiemechanismen die sneller en goedkoper zijn, maar vooralsnog blijft de Bitcoin veel populairder.