Wat zijn altcoins?

Je hebt vast al wel gehoord van Bitcoins, de digitale valuta die wel eens de wereld lijkt te veroveren, maar wat zijn altcoins? Bitcoin is de eerste, maar niet de enige speler op de markt van cryptovaluta. Altcoin is een benaming voor alternatieve cryptocurrencies. De meeste hiervan hebben dezelfde basiseigenschappen als Bitcoin: cryptografie, een blockchain voor transacties, en het minen van munten. Maar sommige altcoins gebruiken andere technologieën en hebben andere doelen dan Bitcoin. Sommige zijn zelfs gewoon een vorm van oplichting, profiterend van de hype rond Bitcoin. Voorzichtigheid is dus altijd geboden als je wilt investeren in altcoins.

Altcoins kopen iDeal

Net zoals bij Bitcoin, heb je vaak een altcoin wallet nodig om andere cryptovaluta te kopen en verkopen. Met een altcoin wallet kun je munten opslaan die je koopt bij verschillende wisseldiensten. Het principe van cryptovaluta kopen en verkopen is vergelijkbaar met het proces van traditionele valuta uitwisselen. Je kan bijvoorbeeld veel altcoins kopen met Bitcoins, als je die al hebt. Als je nog geen cryptocurrencies hebt, kun je ze bij een aantal Nederlandse aanbieders betalen met iDeal. Dit kan bijvoorbeeld bij BTC Direct, Bitonic en LiteBit.

wat zijn altcoins? Altcoins zijn alt(ernatieven voor Bit)coins, dus andere cryptocurrencies dan Bitcoin.

Altcoins koers

Heel veel altcoins zijn het resultaat van startups die daar verschillende doelen mee dienen. Sommigen zijn er duidelijk op gericht om een deel van de markt van cryptovaluta te veroveren. Dit doen ze met een Initial Coin Offering, of kortweg ICO. Een ICO kun je een beetje vergelijken met een beursgang. Cryptovaluta hebben dan ook een koers, en worden veel gebruikt als investering. Omdat de koers heel volatiel is, wordt er druk mee gespeculeerd.

Beste altcoins 2018

Het is moeilijk te zeggen wat de ‘beste’ altcoins voor 2018 gaan zijn. Wel is duidelijk welke cryptovaluta populair zijn en sterke groeipotentie laten zien. Ethereum is de grootste van deze. Ethereum gaat technologisch veel verder dan Bitcoin, en biedt veel meer mogelijkheden aan ontwikkelaars. Het lijkt een stabiele, waardevaste cryptovaluta te kunnen worden. Een andere concurrent, Ripple, zet in op veel snellere transactietijden. Bitcoin is berucht om de lange transactietijden door de mismatch in schaalbaarheid en sterke groei. Toch is Ripple behoorlijk volatiel.

Altcoin exchange

Als je denkt genoeg te weten over wat altcoins zijn, en je wilt instappen, dan kun je je kansen wagen bij een altcoin exchange. Je kunt cryptovaluta onderling tegen elkaar uitwisselen. Als je een beetje ervaren bent in beleggen, en je leest je voldoende in over de risico’s van de diverse cryptovaluta, dan is dit een goede manier om je investeringen te spreiden en zo risico’s te dekken, of zelfs om geld te verdienen door te speculeren.